Skansen zaprasza na Jarmark Produktów Tradycyjnych [PROGRAM]

2019-07-26

Serdecznie zapraszamy 28 lipca w godzinach 12.00 - 18.00 do Muzeum „Górnośląski Park Etnograficzny w Chorzowie” na imprezę plenerową „Jarmark Produktów Tradycyjnych”, która już na stałe wpisała się w kalendarz imprez naszego regionu, związanych z kulinariami.

W tym roku podczas Jarmarku odbędzie się finał konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na najlepszy regionalny produkt żywnościowy oraz najlepszą potrawę regionalną, którego organizatorem jest Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego.

Podczas imprezy będzie można spróbować dań i produktów, wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych Województwa Śląskiego m.in. necówki, krupnioków, kołoczy czy nalewek.

O tym, jak dobrze przyrządzić obiad i jak zachwycić domowników wspaniałymi daniami opowie Michał Bałazy – kucharz, ambasador Kulinarny Polski, juror Polskich i międzynarodowych konkursów kulinarnych - który poprowadzi dla gości pokaz kulinarny wraz z degustacją przygotowanych dań.

O piwach i piwowarstwie domowym opowie Jan Krysiak z Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych Śląski Oddział Terenowy. Pokaz warzenia piwa i konkurs konsumencki na najlepsze piwo domowe przeprowadzą dla gości członkowie stowarzyszenia.

Na naszych najmłodszych gości czekają warsztaty: kulania klusek śląskich, robienia kompoty, lepienia pierogów oraz smażenia podpłomyków ze świeżo zmielonej mąki w żarnach.

Podczas imprezy goście Muzeum dowiedzą się m.in. dlaczego warto jeść kaszę i czemu należy sięgać po domowe produkty, jak przyrządzić domowe piwo i pyszne pierogi.

Nie zabraknie również występów artystycznych. Na scenie wystąpią: Kapela Fedaków, Kapela Biesiadna z Poraja oraz Zespół Whisky River.

Bilety w cenie: 10 zł i 7 zł.

PROGRAM:

JARMARK PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH – 28.07.2019

12.00 otwarcie imprezy Mirosław Riedel , zapowiedz konkursu konsumenckiego Piwowarów Domowych

12.15 – konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”

12.30 – wspólne gotowanie – Michał Bałazy

13.00 – zboża – nasi sojusznicy

13.15 – występ Kapeli Biesiadnej z Poraja/ degustacja – zupa

14.00 – piwo domowe + pokaz warzenia piwa

14.30 – wspólne gotowanie – Michał Bałazy

14.45 – lepimy pierogi

15.00 – wyniki konkursu VI Międzynarodowego Konkursu Piwowarów Domowych

15.20 – występ Kapeli Fedaków

16.00 – wyniki konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”

16.30 – Michał Bałazy – wspólne gotowanie - degustacja drugiego dania/ pokaz warzenia piwa

17.00 – koncert zespołu Whisky River

Strzemieszyce – jury konkursu

Duży namiot – konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” . wejście tylko dla uczestników konkursu i jury.

Chałupa Sołtysa – warsztaty kulania klusek śląskich i robienia kompotu

Warsztaty wyrobu pierogów oraz podpłomyków ze świeżo zmielonej mąki w żarnach – kręgi ogniskowe przy Spichlerzu z Wojkowic

Wspólne gotowanie Michał Bałazy – przed aresztem

Warzenie piwa i konkurs konsumencki na najlepsze piwo domowe – łąka przy chałupie Sołtysa

Czytaj również

Our website uses cookies, m.in. for statistical purposes. If you do not want them to be saved on your disk, change the settings of your browser. More on this topic...