Od dziś, tj. 18 maja działalność wznawiają restauracje, kawiarnie i bary. Na jedną osobę w lokalu muszą przypadać cztery metry kwadratowe. Należy zachować dwa metry odległości między stolikami.
Jednak blaty mogą być odsunięte od siebie o jeden metr, pod warunkiem, że stoliki oddzieli się dodatkowo przegrodami o wysokości minimum jednego metra ponad blat. Stoliki należy dezynfekować po każdym kliencie. Dodatkowo należy zachować dystans 1,5 m od gości siedzących przy osobnych stolikach. Kucharze oraz obsługa lokalu gastronomicznego muszą nosić maseczki i rękawiczki. Goście restauracji mogą zdjąć maseczki, jeśli siedzą już przy stolikach.
Oto wytyczne:
Dyscyplinę utrzymania 2-metrowej odległości pomiędzy osobami stojącymi w kolejce, poprzez zastosowanie widocznych wskazówek (np. naklejki na podłodze lub stojące znaki).
Obowiązkową dezynfekcję rąk przez klientów przy wejściu na teren lokalu.
Udostępnienie dozowników z płynem do dezynfekcji rąk dla gości w obszarze sali jadalnej (przy punktach składania zamówień/kasowych) oraz przy wyjściu z toalet.
Wyłączenie z użycia suszarek nadmuchowych, stosowanie w łazienkach papieru do wycierania rąk.
Wyznaczenie na podłodze stref zapewniających zachowanie odpowiednich odległości między gośćmi (zachowanie odległości nie dotyczy rodzin lub osób pozostających we wspólnym gospodarstwie domowym), uwzględniając ogródki zewnętrzne.
Odległość między blatami stolików (od ich brzegów) powinna wynosić min. 2 m, zaś 1 m w przypadku oddzielenia stolików przegrodami o wysokości minimum 1 m (ponad blat stolika).
Zasadę, że przy jednym stoliku może przebywać rodzina lub osoby pozostające we wspólnym gospodarstwie domowym. W innym przypadku przy stoliku powinny siedzieć pojedyncze osoby, chyba, że odległości między nimi wynoszą min 1,5 m i nie siedzą oni naprzeciw siebie. Wyjątkiem są stoliki, w których zamontowano przegrody, np. z pleksi, pomiędzy osobami.
Przestrzeganie założenia, że w pomieszczeniu nie może przebywać więcej niż 1 osoba na 4m2.
Wyraźne, trudno usuwalne oznaczenie wyłączonych stolików i opracowanie planu sali na czas epidemii.
Ustalenie i kontrolę maksymalnej liczby gości w restauracji – na podstawie liczby dostępnych miejsc siedzących, przy uwzględnieniu zasad zawartych powyżej (nie licząc tych wyłączonych z użytkowania).
Umieszczenie informacji o maksymalnej liczbie gości przy wejściu do lokalu.
Wyznaczenie bezpiecznych stref na zewnątrz dla gości oczekujących na wejście. Doprowadzanie gości do konkretnego wolnego stolika.